november 22, 2023

Szakmai nap a Görögkatolikus Múzeumban

Az Egyházi Muzeológusok Egyesülete, amely 2006 óta a különböző felekezetek egyházi gyűjteményei és múzeumai munkatársainak szakmai szervezete, minden évben két fontos rendezvényen nyújt lehetőséget tagjainak a találkozásra, egy konferencián és egy szakmai napon. 2023-ban a szakmai napnak a Görögkatolikus Múzeum adott otthont. A találkozó különlegessége volt, hogy az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ munkatárasai és az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács tagjai is meghívást kaptak a rendezvényre. A  szakemberek megtekintették a múzeum kiállításait, lehetőség nyílt szakmai eszmecserére és a görögkatolikusság tágabb kulturális környezetének a megismerésére.  A nap indításaképpen Gyurkovics Miklós atya, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola rektorhelyettesének gondolatait hallgathattuk meg, majd Szabó Irén, a múzeum igazgatója és a szakmai nap szervezője ismertette a nap programját és vezette a nap eseményei folyamán a vendégeket.

A kiállítások megtekintésére rendkívüli tárlatvezetés formájában került sor, amelyet Szabó Irén és Terdik Szilveszter tartott. Folyamatos párbeszéd zajlott a kiállítótérben, hiszen a kollégák sok mindenre voltak kíváncsiak. Választ kaptak a kiállítás rendezés technikai részleteivel kapcsolatos kérdéseikre, arra, hogy hogyan állt össze a látvány, kik készítették az installációkat, hogyan zajlott a kivitelezés.

Megtekintették a Papnevelő Intézet Kápolnáját, ahol Polgári Bence prefektus köszöntötte a vendégeket, majd ebéd után az újonnan kifestett Belvárosi Görögkatolikus Székesegyházban Szabó Tamás parókus atya köszöntötte a szakma képviselőit és Terdik Szilveszter pedig bemutatta a templom ikonográfiai programját.

A nap befejező programja során a Véghseő Tamás professzor által vezetett Lendület Kutatócsoport tevékenységének a bemutatására került sor. Ezt követően Puskás Bernadett : A szent vonzásában című, Puskás László életművét bemutató könyvet ismerhették meg a vendégek. Végül Terdik Szilveszter az elmúlt években megjelent három művészeti albumát  A munkácsi egyházmegye festészete a XIX. században, Roskovics Ignác festőművész munkásságát bemutató kötetet valamint Petrasovszky Manó festészetét leíró műveket ismertette.  Ez utóbbi kettőt valamint a „…kincseiből újat és régit hoz elő…” című kötetet szakmai napon megjelent vendégek ajándékként haza is vihették.

A szakmai nap résztvevői az ország különböző pontjairól érkeztek: Pécsről, Pannonhalmáról, Győrből, Székesfehérvárról, Kecskemétről, Egerből, Debrecenből, Budapestről, Esztergomból, Vácról. A vendégek közel fele csak másnap utazott el, így az este folyamán kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt, mely során szó esett az egyes intézmények sajátos problémáiról, szakmai fejlesztéseiről, speciális helyzetéről.

 

legutóbbi híreink